about

Груминг не означава само поддържане нивото на чистота на Вашето куче или външния му вид да изглежда добре. Груминг е поддръжка както на физическото здраве на кучето, така и на естествения му вид.

За да постигнете това, трябва да научите кучето си да издържа на груминг процедури още докато е бебе. Ако чакате прекалено дълго, за да започнете сеансите за подстригване, на Вашето кученце може да не му е много приятно, особено когато става въпрос за почистване на ушите и подрязване на ноктите.

“Старо куче, на нови номера не можеш да го научиш.”

Това е особено важно за дългокосмести или къдравокосмести кучета, които изискват по-интензивни сеанси за груминг в сравнение с късокосмести кучета. Отнема повече време, за да се изчисти тяхната дълга козина и те трябва да свикнат да стоят неподвижно, започвайки от ранна възраст. Това не означава, че кучетата с късоподстригана козина не изискват груминг.

Разресването е полезно за всички видове кучета, без значение каква е породата, като помага за премахване на мъртва козина, мръсотия и пърхот. Редовното сресване също помага за естественото омазняване на козината. По време на сресване естествените мазнини се разпространяват върху кожата на Вашето кученце, като придават здрав блясък на козината.

Можете да започнете основен груминг, когато кученцето е на възраст от само три седмици. Опитните животновъди дори ще започнат да запознават своите кученца с основни техники за грижи, още преди да отидат в новите си домове, така че до момента, в който те бъдат взети от техните собственици, те вече са свикнали с процедурите.

Много от родителите на кученца правят грешката да изчакват, докато малките им са на шест месеца или по-големи, преди да ги заведат на професионален грумър. Но основното правило е, че те не трябва да са на повече от 16 седмици, тъй като по-младите кученца са по-лесни за обучение. Разбира се, те трябва да са имат всичките си ваксинации, преди да бъдат подстригани за първи път.

Ползата от професионален грумър е, че позволява на домашния Ви любимец да бъде проверен за всякакви аномалии. Това включва проблеми с кожата като кърлежи, бълхи и сухи петна, или проблеми с ноктите, зъбите, ушите и очите като инфекция или възпаление. Когато бъдат открити на ранен етап, тези проблеми могат да бъдат лекувани веднага, преди те да имат шанс да станат по-сериозни.

Казано по-просто, груминга Ви помага да запазите кучето си щастливо и здраво, помага за изграждането на доверие и взаимоотношения, помага за срещи с нови хора и дори Ви помага да спестите от ветеринарни сметки. Затова не отлагайте, започнете да водите кученцето си на груминг отрано!